Jeklena moč

Režija: Shawn Levy
Igrajo: Hugh Jackman,Evangeline Lilly,Kevin Durand,Anthony Mackie,Hope Davis,Phil LaMarr,Dakota Goyo,James Rebhorn...
Žanr: akcijska znanstveno-fantastična drama
Dolžina: 2h 7min / 127min

V bližnji prihodnosti boks ni več v domeni ljudi, temveč se v areni spopadajo velikanski roboti. Nekdanji boksarski prvak Charlie se nikakor ne znajde v svetu jeklenih bojevnikov. Ko si zaradi dolgov ne more privoščiti novega robota za dvoboje, se na prigovarjanje odtujenega sina Maxa posveti neuglednemu robotu za trening. S pomočjo Charliejevih izkušenj začne robot zmagovati, vendar vsak nov uspeh povzroči nezadovoljstvo konkurence, ki se odloči ponižati in uničiti nezaželenega vsiljivca

Propadli boksar Charlie Kenton se bori za preživetje v svetu, ki ga ne dohaja več; v ringu ni več pravih borcev, ki spoštujejo pravila športne igre, marveč mu vladajo jekleni robotski orjaki, ki pod taktirko pohlepnih lastnikov in nasilja željne publike bijejo boje do ''bridkega konca''. Charlie drsi iz dolga v dolg, nakopal si je nemalo sovražnikov, za nameček pa mora skrbeti za enajstletnega sina Maxa, ki ga je po rojstvu zapustil in ga zdaj vidi prvič. Roboti, ki jih je s hčerjo pokojnega krušnega očeta in prijateljico Bailey uspel sestaviti in jih poslati v ring, eden za drugim končajo kot pomilovanja vredne razbitine, dokler s sinom na odpadu ne najde od sveta (in boga) pozabljenega Atoma. Bodo trije odpadniki skupaj zmogli najti svoj prostor pod soncem, oče in sin pa dovolj srčne moči, da bosta navezala trajno medsebojno vez?

Jeklena moč (Reel Steel) je film o neusmiljenem robotskem boksu, o udarcih kovine ob kovino, jekla ob jeklo, in o prijateljstvu ter neuničljivi ljubezni med očetom in sinom. Ne nazadnje je to zgodba o jeklenem pogumu in trmastem ponosu človeka, ki sta ga družba in čas zavrgla in pustila za seboj. Nič drugačen ni od robota, ki ga je njegov sin našel na odpadu, kamor so ga zavrgli kot preživelega in neuporabnega, ali od svojega sina, ki mu grozi njegovi podobna usoda. Toda slednja si bo morda morala najti druge žrtve …

Hugh Jackman se je po vrsti vlog neuničljivih akcijskih junakov od Volverina iz Mož X do čarodeja v Prestigeu ali Van Helsinga kot borca proti vampirjem, tokrat sprejel izziv z likom junaka z roba, človeka, ki je zavozil sanje in (skoraj) izgubil svojo človečnost. Sam je o priložnosti za to vlogo dejal:

''Kar me je v scenariju takoj in najbolj pritegnilo je rdeča nit v zgodbi, ki se plete okoli odnosa med očetom in sinom ter okrog človeka, ki mu je navkljub storjenim napakam in dejanjem, ki jih obžaluje, ponujena še ena priložnost: da postane boljši človek.''

V Sidneyju rojeni Hugh Jackman je doštudiral novinarstvo, vendar se je takoj po diplomi vpisal na akademijo za igralstvo. Takoj po vpisu je dobil glavno vlogo v televizijski nanizanki Correlli. Je tudi odličen pevec. Z vlogo Volverina v filmu Briana Singerja po stripovskih junakih Možje X pa se je zanj začela uspešna igralska pot v ZDA. Videli smo ga še v romantični komediji Someone Like You, Kate in Leopold, Avstralija in še nekaterih drugih.

Za vlogo Charliejevega sina Maxa se je režiser po avdiciji več sto mladeničev odločil za nov obraz neznanega fanta iz predmestja kanadskega Toronta, Dakota Goya. ''Bili smo prepričani, da bomo našli igralca, ki je nadarjen in pravšnjega videza za lik Maxa. Toda bili smo odločeni najti nekoga, ki na platnu poleg obeh lastnosti izžareva nekaj več, nekaj, na kar ni mogoče pokazati s prstom,'' pripoveduje režiser Levy. ''Ko boste videli film, boste vedeli, o čem govorim.''

Kot majhen deček se je prvič pojavil v reklamnem spotu, s petimi leti pa je zaigral v pilotski zgodbi televizijske nanizanke ULTRA, takoj po končanem snemanju Jeklene moči pa je zaigral v fantazijskem akcijskem filmu Thor ob strani Anthonyja Hopkinsa in pod režiserskih vodstvom Kennetha Brannagha.

Bailey je upodobila zvezdnica iz priljubljene kultne TV nanizanke Skrivnostni otok (Lost), Evangeline Lilly. Režiser priznava, da je prepričan ljubitelj serije in Evangelinin vdani občudovalec, zato je bil presrečen, ko je sprejela vlogo v Jekleni moči. ''Vedel sem, da je dobra igralka, nisem pa si niti v sanjah predstavljal, da je tako zelo dobra. V filmu je izjemna v dramskih prizorih med Bailey, Maxom in Charliejem, vendar zna tudi v množici ponorelih gledalcev v boksarski areni pritegniti poglede in pozornost vseh,'' je navdušen Levy.

Režiserja Shawna Levya poznajo predvsem ljubitelji komedij. Ime si je ustvaril z uspešnicami od Cheaper by The Dozen do Pink Panterja (v glavni vlogi Steve Martin) in pa obeh Noči v muzeju (z Benom Stillerjem). Njegova prva večja komedija je bila Pravkar poročena, pred kratkim pa je navdušil z Date Night s Stevom Carellom v glavni vlogi. Jeklena moč je pravzaprav izjema v tej zbirki, vendar se je tudi v tovrstni režiji zelo izkazal.

Robote – boksarje si je zamislila in ustvarila skupina nadarjenih mladih mojstrov posebnih učinkov, zbranih pod imenom Legacy Effects. Izdelali so več impresivnih robotskih orjakov, vsak pa ima svojo ''osebnost'' in je prepoznaven po značilni zunanji estetiki.

Atom

Morda res ni največji in najsijajnejši boksarski robot v filmu, je pa zagotovo najbolj nenavaden. In ni dvoma, da predstavlja osrednjega junaka, saj so mu ''vgradili'' osebnost, ki je pozitivna in se priljubi vsem gledalcem.

Zevs

Je prvak med prvaki, robotski šampion, ki ga še nihče ni premagal. Še več, v boksu z njim še nihče ni dočakal konca prve runde! Ogromen je in mnogi ga opisujejo kot zvezdo smrti. Je sijoče črne barve in njegovi udarci, ki so programirano na osnovi delovanja hidravličnih batov, so usodni za vsakega nasprotnika, razen za …

Midas

V bleščečih rdeče zlatih barvah je nekakšen boksarski Mohawk. Je večni prepirljivec in uživa v pretepih. Ne pozna pravil in na poti do zmage ne izbira sredstev.

Žvižgač

Nekoč je bil elitni boksarski robot v svetovni ligi. Ko je začel izgubljati, so ga izgnali na tuje v cenene boksarske predstave v Južni Ameriki in na Japonskem. Zdaj se je vrnil, toda ker ni več med izbrano elito, se sme boriti samo v prirejenih spopadih boksarskega podzemlja.

Stran uporablja tehnologijo Google App Engine
Izdelava © DIGITERA